Topp 3 städer att besöka i Europa

Posted by in Uncategorized

Rom – Italien

Rom, huvudstad i världen, den eviga staden, staden av de sju kullarna eller helt enkelt staden: den har tillräckligt många skäl att besöka och bli imponerad av många, många, många historiska sevärdheter. Spåren av antika Rom finns fortfarande i mitten av denna italienska huvudstad.

Den gamla huvudstaden av världen är grundligt modern och kosmopolitisk. Som en av de få stora europeiska städerna som undgått andra världskriget relativt helskinnat, förblir centrala Rom i huvudsak renässans och barock karaktär. Roms historiska centrum är listad som ett världsarv av UNESCO.

Beläget på floden Tibern mellan Apenninerna och Tyrrenska havet, var den “eviga staden” administrativt centrum för det mäktiga romerska riket, ECB ett vidsträckt område som sträckte sig ändra från Storbritannien till Mesopotamien. Idag bor cirka 3,3 miljoner människor i storstadsområdet kring Rom.

Sist men inte minst så har vi Colosseum, den mest kända byggnaden i staden. Där hölls skådespel och gladiatorspel. Skådespelen som hölls var mycket brutala där utkomsten ofta var döden. Gladiatorer var också ibland tvingade att slåss mot lejon och tigrar.

Dubrovnik – Kroatien

Hur kommer det sig att jag tipsar om Dubrovnik och dess gamla stadsdelar? Få ställen runt medelhavet är lika fina som Dubrovnik med dess vy över medelhavet. Utsikten är helt otrolig. När du går ner till stadsportarna växer denna känsla allt mer stark, för att nå sitt klimax när man tar dig upp på den otroliga muren kring staden. Här ser man verkligen allt det fina. Att invånarna i Dubrovnik var nöjda med sina fina stad är lätt att föstå. Det är inte lätt att beskriva denna känsla. Jag och många andra har försökt utan att riktigt lyckas.

En kort historia av Dubrovnik
Staden är verkligen en diamant i Medelhavet. Dubrovnik grundades på 600-talet på en plats som kallas Ragusium av invånarna i Rom. Tack vare sin handel blev Dubrovnik lämnat i fred under många av de krig som utkämpades runt Medelhavet. Staden hade t ex under 1500-talet en av de större handelsflottorna runt Medelhavet, inte illa för en så pass liten stad som det faktiskt är. Villkoren i fördraget av Rapallo 1920 efter första världskriget, blev staden en del av det nyskapade kungariket med serber, kroater och slovener som senare blev Jugoslavien. Italienska och tyska styrkor ockuperade staden under andra världskriget. 1991, när Kroatien förklarade sig självständigt från Jugoslavien, belägrade och bombade serbiska styrkor Dubrovnik och lyckades förstöra många platser av stor historisk betydelse. Allt har nu återuppbyggts.

Berlin – Tyskland

Mycket av den mörka historien i Europa utspelades i Berlin. Berlin är Europas historia under 1900-talet. Något som märks på många ställen i staden. Berlin är dock en ny och annorlunda stad jämfört med hur det var då. Åka dit och uppleva historien, kulturen, invånarna , parterna, den avspända atmosfären, allt detta är något vi rekommenderar. Berlin är till och med mer än vad berlinarna själva förväntar sig.

Stadens utseende präglas idag främst av den roll det spelat i Tysklands historia under 1900-talet. Var och en av de nationella regeringarna baserade i Berlin från 1871 i och med det tyska riket, den Weimar-republiken, Nazityskland, Östtyskland och nu återförenade Tyskland har inlett ambitiösa byggnadsprogram, alla med sin egen särskiljningsförmåga. De få byggnader som ungick bomberna. Mycket av detta initierades för att ge plats och nya byggnads, vägar och annat. Berlins unika nutidshistoria har lämnat staden med en eklektisk samling av arkitektur och sevärdheter. Få städer i världen har något liknande.

I den östra delen, kan många Plattenbauten hittas, påminnelser om östblockets ambitioner att skapa komplett bostadsområden med fasta andeler affärer, förskolor och skolor. Övergångsställen var en annan del som skilde sig åt förr. Östra Ampelmännchen design används nu i den västra delen av staden också.

Brandenburger Tor är en tidigare stadsport och symbolen för Berlin, Tyskland. Det ligger mellan den Pariser Platz och Platz des 18. März och är den enda återstående port av en serie portar som tidigare ledde in i Berlin. Rätt nära, precis norr om den står Reichstag. Den utgör den monumentala uppsägningen av Unter den Linden, den berömda boulevarden av limefrukttreesna som ledde direkt till det kungliga residenset.